حجاب سنگری است محکم که زن را از نگاه مردان شیطان صفت مصون ومحفوظ نگه می دارد.
حجاب خون بهای شهیدان
ضرورت حجاب در اسلام
نویسنده لیلا | تاریخ : پنج شنبه 5 آذر 1394

 استاد سيد محمد باقر حجتى در اين باره مى نويسد:

(در يكى از سال ها كه شمار داوطلب ورود به دانشگاه الهيات, نخست رو به فزونى نهاده بود… و داوطلب ها عبارت از چندصد نفر بودند كه شمارى از آن ها [را] دختران و… تشكيل مى دادند. و قهراً در آن روز شمارى از زنان بى حجاب بودند, استاد بزرگوار شهيد آية اللّه مطهرى اين مطلب را قبلاً پيش بينى كردند و از آن جا كه سخت تلاش مى نمودند فضاى دينى دانشگاه با ورود زنان بى حجاب آسيب نبيند, در يكى از جلسات شورا پيش نهاد كردند كه دختران و زنانى كه مى خواهند در اين دانشكده به تحصيلات خود ادامه دهند, بايد با پوشش محتشم (داراى حجاب شرعى) باشند وگرنه دانشگاه از ادامه تحصيل آن ها معذور است. اين پيش نهاد مورد تصويب اعضاى شورا و رئيس وقت دانشگاه ـ كه شخصى آرام و متين بود و به استاد آية اللّه شهيد مطهرى بسيار احترام مى گذاشت ـ قرار گرفت. قبل از شروع كنكور اختصاصى دانشكده, استاد گران مايه تعداد زيادى روسرى تهيه كردند و در روزهايى كه از كشف حجاب در رسانه هاى گروهى ـ اعم از مطبوعات و راديو تلويزيون ـ تعريف و تمجيد مى كردند, بخشى از اين روسرى ها را به نگهبان درب جنوبى و بخشى را به نگهبان درب شمالى دانشكده سپرد و به آن ها
فرمود: هر داوطلب زن كه بدون حجاب وارد دانشكده مى شود, يكى از اين روسرى ها را به او هديه كنيد تا سر و گردن خود را با آن بپوشاند و بدون حجاب به دانشكده اى كه بسان يك مكان مقدس است, نيايد. در آن روز از اين روسرى ها استقبال خوبى به عمل آمد.)1
مستر همفر, جاسوس انگليس مى گويد: (در مسئله بى حجابى زنان بايد كوشش فوق العاده اى به عمل آوريم تا زنان مسلمان به بى حجابى و رها كردن چادر مشتاق شوند… پس از آن كه حجاب زن با تبليغات و سعى [ما] از ميان رفت, وظيفه مأموران ما آن است كه جوان را به عشق بازى و روابط نامشروع با زنان تشويق كنند و بدين وسيله فساد را در جوامع اسلامى گسترش دهند. لازم است زنان غيرمسلمان كاملاً بدون حجاب ظاهر شوند تا زنان مسلِم از آنان تقليد كنند.)2
متأسفانه همان تفكر امروزه با ترفندها و شيوه هاى جديد ـ بى آن كه سخنى از برداشتن حجاب بياورند ـ به وسيله بعضى از دگرانديشان كج انديش القا مى شود تا از اين طريق زمينه تضعيف اصل حجاب و ترويج فرهنگ برهنگى و هرزگى فراهم شود و حيثيت زنان پايمال گردد.

 

فلسفه حجاب
حجاب يعنى پوششى كه كرامت, عفت و وقار زنان و دختران را تضمين كند و هر چيزى كه اين نظر را تأمين كند حجاب است. اما ريشه حجاب چيست و چه دلايلى آن را به وجود آورده است؟ استاد شهيد مطهرى در اين خصوص مى گويد:
(مخالفان حجاب سعى كرده اند جريانات ظالمانه اى را به عنوان علت پيدا شدن حجاب ذكر كنند, و در اين جهت ميان حجاب اسلامى و غيراسلامى فرق نمى گذارند; چنين وانمود مى كنند كه حجاب اسلامى نيز از همين جريانات ظالمانه سرچشمه مى گيرد… ما مجموع آن ها را ذكر مى كنيم… بعضى فلسفى و بعضى اجتماعى و بعضى اخلاقى و بعضى اقتصادى و بعضى روانى است كه ذيلاً ذكر مى شود:
1. ميل به رياضت و رهبانيت (ريشه فلسفى);
2. عدم امنيت و عدالت اجتماعى (ريشه اجتماعى);
3. پدرشاهى و تسلط مرد بر زن و استثمار نيروى وى در جهت منافع اقتصادى مرد (ريشه اقتصادى);
4. حسادت و خودخواهى مرد (ريشه اخلاقى);
5. عادت زنانگى زن و احساس او به اين كه در خلقت از مرد چيزى كم دارد, به علاوه مقررات خشنى كه در زمينه پليدى او و ترك معاشرت با او در ايام عادت وضع شده است (ريشه روانى)).3
استاد شهيد مطهرى معتقد بود كه: (علل نام برده يا به هيچ وجه تأثيرى در پيدا شدن حجاب در هيچ نقطه از جهان نداشته است و بى جهت آن ها را به نام علت حجاب ذكر كرده اند و يا فرضاً در پديد آمدن بعضى از سيستم هاى غير اسلامى تأثير داشته است, در حجاب اسلامى تأثير نداشته است.)4
فلسفه اى را كه اسلام براى حجاب و پوشش اسلامى بيان مى كند غير از موارد ياد شده است. خداوند عفاف و حيا را براى زن جزو خصلت وجودى او قرار داده است, از اين رو همه زنان مسلمانى كه داراى فطرت پاك هستند داراى اين خصلت مى باشند. عفاف, روح پوشش است و پوشش كالبد آن; عفاف, فلسفه حجاب است و حجاب, تضمين كننده عفاف و حيا مى باشد.
با شناخت فلسفه حجاب از نظر اسلام معلوم شد كه هيچ يك از مواردى را كه روشن فكران به عنوان عامل پيدايش حجاب بيان داشته اند, با روح اسلام سازگار نيست و با فلسفه حجاب از ديدگاه اسلام منافات دارد. البته حجابى كه اسلام براى زنان تعيين فرموده به معناى در خانه ماندن و نداشتن فعاليت اجتماعى نيست, بلكه زنان با رعايت كامل حجاب مى توانند در اجتماع و هرجا كه ضرورت داشته باشد, حضور داشته باشند. هنگامى كه خليفه دوم درباره فدك در مسجد با مردم صحبت مى كرد, حضرت زهرا(ع) براى دفاع از خود به همراه عده اى از زنان با پوششى كه حتى كفش آن حضرت نيز معلوم نبود, به طرف مسجد رفت, و يا حضرت زينب(ع) كه بعد از شهادت امام حسين(ع) در بين راه كوفه و شام و در مجلس يزيد به سخنرانى پرداخت. اين دو نمونه روشن نشان دهنده آن است كه اسلام با حضور زن در اجتماع مخالف نيست, اما شرط آن اين است كه حجاب اسلامى را به طور كامل رعايت كنند.

 

اهميت حجاب
در قرآن مجيد چند آيه پيرامون حجاب وجود دارد كه اهميت آن را به خوبى روشن مى كند. در اين جا به سه آيه اشاره مى كنيم:
* (وإذا سأَلتُمُوهنَّ متاعاً فَسْئلُوهنَّ مِن وراء حجابٍ ذلكم أطهرُ لِقلوبِكم و قلوبهنَّ;5 و هنگامى كه چيزى از وسايل زندگى را از آنان [همسران پيامبران] مى خواهيد, از پشت پرده بخواهيد; اين كار براى پاكى دل هاى شما و آن ها بهتر است.)
در اين آيه, خداوند به مؤمنان فرمان مى دهد كه با همسران پيامبر از وراى حجاب سخن گويند. اين حكم درباره ساير زنان نيز قابل تعميم است, زيرا خداوند متعال طهارت و پاكى را براى همه زنان مى خواهد. البته مراد از پشت پرده بودن زنان به مفهوم در منزل ماندن نيست, زيرا پيامبر(ص) همسران خود را به مسافرت و بعضى از جنگ ها مى بردند. در خصوص ساير زنان نيز همين طور است.
* (يا ايها النَّبى قُل لازواجك وبناتك و نساء المؤمنين يُدنينَ عليهِنَّ مِن جلابيبهنَّ ذلك اَدنى اَن يُعرفنَ;6 اى پيامبر! به همسران و دخترانت و زنان مؤمن بگو: جلباب ها [روسرى هاى بلند] خود را بر خود فرو پوشند, اين مناسب تر است تا شناخته شوند.)
اما اين كه (جلباب) چيست, نظرها مختلف است; بعضى به پيراهن و جامه گشاد و بزرگ7 معنا كرده اند, عده اى ديگر پيراهن يا لباس گشاد8 را صحيح مى دانند و برخى آخر به جامه اى از چارقد بزرگ تر و از عبا كوچك تر9 مى گويند; لكن از مجموع اين معانى معلوم مى شود كه (جلباب) از روسرى امروزى بسيار بزرگ تر بوده به طورى كه حجم زيادى از بدن را مى پوشانده و معمولاً در خارج از منزل از آن براى پوشش استفاده مى كرده اند.
* (وقُل للمؤمنات يَغضُضنَ مِن ابصارهِنَّ و يَحفَظنَ فروجهُنَّ و لايُبدينَ زينَتَهُنَّ اِلاّ ما ظَهَر مِنها ولْيَضرِينَ بِخُمُرهِنَّ على جيوبِهِنَّ ولا يُبدينَ زينتَهُنَّ الاّ لِبُعولَتِهِنَّ;10 به زنان مؤمن بگو ديدگان خود فرو خوابانند و دامن هاى خود حفظ كنند و زيورهاشان آشكار نكنند مگر آن چه پيدا است, سرپوش هاى خود بر گريبان ها بزنند و زينت هاى خود را آشكار نكنند مگر براى شوهران.)
اسلام مى خواهد زن, وقار, كرامت و شخصيت خود را حفظ كند, از اين رو پوشش را براى او واجب كرد و هيچ پوششى نيز بهتر از چادر سياه نيست, كه تضمين كننده عفاف است.

اهميت و كاركردهاي مثبت و منفي جنسي آن را به عنوان يكي از كانوني ترين مباحث در دانش هاي مختلف درآوده است ؛ يكي از مسايلي كه در اين زمينه به صورت مستقل واكاوي نشده رابطه و عرصه هاي پيوست حجاب و عفاف است كه اين نوشتار بدان پرداخته است . تبيين مفاهيم و تعريف حجاب وعفاف بررسي ديدگاه ها و نگره هاي افراطي تفريطي و اعتدالي اسلامي درباره غريزه جنسي بحث ها و مطالب درآمدي اين نوشتار را صورت مي دهد.
بررسي و رهيافت به گونه هاي رفتاري ؛ گفتاري و پوششي حجاب؛ پيوست هاي مفهومي بيروني و آثار و كاركردهاي مشترك عفاف و حجاب همچون كاركرد اقتصادي رواني؛ اجتماعي رواني؛ خانوادگي رواني و نيز راه هاي احيا و دست يابي به حجاب و عفاف . ارزش و جايگاه ديني حجاب و عفاف . گسست ها و تفاوت هاي حجاب و عفاف در ساحت مفهوم؛ مصاديق بيروني و راه كارهاي اجرايي دست يازيدن فرد و جامعه به عفاف و حجاب از محورهاي اصلي و محوري اين پژوهش به شمار مي روند.

كليد واژه ها:
حجاب؛ عفاف؛ غريزه جنسي؛اعتدال جنسي ؛ افراط جنسي ؛ تفريط جنسي ؛ حجاب پوششي ؛ حجاب گفتاري؛ كاركردهاي حجاب؛ كاركردهاي عفاف؛ ارزش حجاب؛ ارزش عفاف ؛ امنيت اجتماعي ؛ امنيت خانوادگي ؛ امنيت اقتصادي ؛ امنيت فردي.

 

ميل و غريزة جنسي، سرمنشأ بسياري از رخدادهاي تاريخي بوده است. تا جايي که برخي آن را به عنوان فرمانرواي گمنام همة ملت ها وجوامع دانسته اند.بر پاي بست همين اهميت وکارکردهاي ويرانگر و نيز سازندة غريزة جنسي است که اخلاق جنسي، يکي از مهم ترين مباحث اخلاقي در طول روزگاران گذشته بوده‌است و کنون نيز از مهم ترين مباحث اخلاقي به شمار مي آيد و در دانش هاي مختلفي چون روا ن شناسي، جامعه شناسي، فقه، حقوق، عرفان، تصوف وحتي علم کلام از منظر هاي مختلف به موضوع کشش جنسي آدميان نگريسته شده است. در تقسيمات جديد علوم، شاخه اي مستقل با نام و عنوان «اخلاق جنسي» پديد آمده‌است.
مسائلي چون فلسفة وجودي غريزة جنسي در انسان، کنترل و قانونمند ساختن و يا آزاد گذاردن غريزة جنسي، خوبي و بدي حياي زن، غيرت مرد، وفاداري همسران، پوشش، حجاب، عفت زنان و مردان، زنا، ازدواج، همجنس بازي (= لواط و سحق) از مهم ترين مسائل اخلاق جنسي به حساب مي آيند.
ارتباط ميان حجاب وعفاف، ازجمله محورهايي است که هرچند در ميان مباحث اخلاق جنسي و به گونه‌اي گذرا مطرح شده، اما تصور بر آن است، که ظرفيت واکاوي و پژوهش مستقل را دارد، چه رهيافت، به زواياي مختلف و ناپيداي ارتباط اين دو موضوع، گسست ها و پيوست ها، جايگاه، اصالت و فرعي بودن و نقش بنيادين و رويين هر يک - که گمان مي رود در عرف جوامع بشري واسلامي، دچار نوعي تغيير و جا به جايي شده باشد- از جمله مي تواند در راهبرد هاي فرهنگي، اجتماعي، اخلاقي براي سالم سازي و پاکدامني جامعه و نيز داوري ها و ارزش يابي هايي که دربارة ميزان پاي بندي جوامع و افراد، نسبت به مسايل و ارزش هاي اخلاقي و عرف جامعة اسلامي انجام مي شود اثر گذار باشد.

مفهوم حجاب
«حجاب» واژة عربي است و زبان شناسان عرب، براي آن، دو معناي اصلي برشمرده اند: 
1- حجاب، به مفهوم مانع وحايل ميان دو چيز است، خواه آن دو چيز از امور مادي واشياي محسوس باشد ويا از امور معنوي و غير محسوس.
راغب چنين مي گويد:
«الحجب والحجاب المنع من الوصول»(راغب اصفهاني،/219)
«حجب و حجاب به معناي منع از وصول و رسيدن دو چيز به همديگر است.» 
صاحب مقاييس اللغه نيز مي آورد:
«حجب اصل واحد وهو المنع،يقال حجبته عن کذا اي منعته»(ابن فارس، 2/143)
«حجب داراي يک معناي اصلي است وآن منع است. گفته مي شود: حجبته،يعني؛ منع کردم اورا.»
همچنين در «مصباح» آمده است:
«حجبة حجبا من باب قتل: منعه ومنه قيل للستر حجاب لانه يمنع المشاهده وقيل للبواب حاجب لانه يمنع من الدخول و الاصل في الحجاب، جسم حائل بين جسدين وقد استعمل في المعاني فقيل:« العجزحجاب بين الانسان و مراده» و«المعصية حجاب بين العبد و ربّه.»( فيّومي،/ 47) 
«حَجَبَ به معناي منع است و از همين رو به پوشش حجاب گفته مي شود زيرا پوشش مانع از مشاهده مي شود و به دربان حاجب گفته مي شود چون مانع و بازدارنده از ورود ديگران است. اصل معناي حجاب، جسمي است که بين دوجسد حائل مي شود و گاه بر امور معنوي نيز به کار مي رود؛ از اين رو گفته شده است: «عجز» حجاب ميان انسان و مراد اوست و «معصيت» حجاب بين بنده و پرورد گار اوست.» 
2- حجاب به معناي ستر وپوشش
صحاح اللغه معناي پوشش را براي حجاب ياد آور شده وگفته است:
«الحجاب الستر وحجاب الجوف ما يحجب بين الفوأد و سايره»(جوهري،1/107)
«حجاب يعني پوشش وحجاب درون انسان، يعني آن چه که بين قلب وسايرآن حائل مي شود.»
چنان که ابن منظور نيز در لسان العرب، حجاب را به معناي ستر دانسته وگفته است: 
«الحجاب الستر ...حجبه: ستره وامرأه محجوبه قد سترت بستر» (ابن منظور،1/298)
«حجاب به معناي ستر و پوشش است؛ «حجبه» يعني آن را پوشانيد، زن محجوب، زني است که پوشيده باشد.»
منبع:حجاب وعفاف

 


نظرات شما عزیزان:

sina
ساعت20:05---5 آذر 1394
سلام وبلاگ قشنگ و زیبای دارین فقط اگر یکم قسمت خاکستری مطالب سفید بود قشنگ تر می شد...
خوش حال میشم به منم سربزنین و برام نظر (دیدگاه) بزارین....


نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:





برچسب‌ها: حجاب, ضروریت,

کدنویسی و گرافیک : شهدای کازرون
Web Template By : 1100Shahid.ir